Cloudbedrijf Bynder, een van de grootste ter wereld op het gebied van digital asset management, stuurde vorige week alle medewerkers naar huis.

Ze werden niet ontslagen of op gedwongen vakantie gestuurd, maar op kantoor werken was ook niet de bedoeling.

Tijdens de zogeheten Remote Week bleven alle kantoren (zeven wereldwijd) dicht en mochten/moesten alle medewerkers (350 wereldwijd) elders werken.

Het idee erachter? Een andere werkomgeving komt de productiviteit en creativiteit ten goede, en in veel gevallen wordt ook de nodige reistijd bespaard. Bynder moedigde medewerkers aan om de tijdswinst in te zetten om kennis bij te spijkeren via opleidingenplatform LinkedIn Learning.

Maar werkt dat ook? Sommige mensen zijn productiever als ze thuis werken, maar andere laten zich toch afleiden door de televisie en wasmachine? Uit eerdere Remote Weeks van Bynder – dit was de derde – bleek dat jonge ouders juist graag op kantoor werken omdat het daar rustiger is dan thuis.

Business Insider belde met Marianne Spaans, HR-directeur van het bedrijf dat software maakt waarmee ondernemingen hun logo’s, foto’s en video’s kunnen opslaan op een centrale plek in de cloud.

Hoeveel reistijd wordt er bespaard tijdens de Remote Week? Wat is bijvoorbeeld de gemiddelde reistijd voor medewerkers van het kantoor in Amsterdam?

Marianne Spaans: "Oeh, dat zou ik niet precies weten, maar ik woon zelf in Rouveen en ben 3,5 uur per dag kwijt. We hebben ook veel medewerkers die in Utrecht wonen, maar ook mensen uit Amsterdam die met de fiets komen."

"De winst is niet alleen de daadwerkelijke reistijd, maar je hebt ook even niet de druk van het vroege opstaan en het aankleden voor op kantoor. Je kunt thuis meteen op de bank ploffen en je laptop openklappen."

Het klinkt wel heel ambitieus om hiermee productiviteit, creativiteit én ontwikkeling te stimuleren. Hoe denken jullie alle drie te realiseren?

"De focus lag dit jaar op ontwikkeling; we stimuleerden medewerkers om hun extra tijd aan LinkedIn Learning te besteden. Vooraf ontstonden via Slack al studiegroepjes en halverwege de week had al meer dan de helft van de medewerkers een cursus gevolgd. We hebben ook een prijs uitgeloofd voor de actiefste persoon op het platform. Ik weet nog niet wie die heeft gewonnen."

"De creativiteit ontstaat door de veranderde omgeving, even niet meer op kantoor zijn. Er komt ruimte in je hoofd voor frisse ideeën, bijvoorbeeld over hoe je lastige problemen kunt oplossen. En de productiviteit stijgt volgens ons omdat mensen gemotiveerder raken door het vertrouwen dat Bynder in ze heeft. Niet alleen tijdens zo'n week, maar ook via onbeperkte vakantiedagen en veel vrijheid in het uitvoeren van taken."

Jullie ontdekten zelf in eerdere jaren dat jonge ouders juist graag op kantoor werken omdat het daar rustiger is dan thuis. Wat deden zij dit jaar?

"De eerste twee edities hielden we de kantoren volledig gesloten, nu maakten we een uitzondering voor mensen die toch liever naar werk kwamen. Ouders konden zich thuis inderdaad moeilijk concentreren, zeker nu hun kinderen zomervakantie hebben. En er waren medewerkers die hun presentaties even wilden testen op de grote schermen op kantoor."

Er zijn ook medewerkers die hun familie in het buitenland opzochten. Kwamen zij wel aan werk toe?

"Zeker wel. Behalve de verandering van werkplek geldt ook dat het allemaal niet op vaste kantooruren hoeft. Je kunt dus ook overdag tijd met je familie doorbrengen en 's avonds nog even achter de computer kruipen. Ik ben zelf getrouwd tijdens de Remote Week, in mijn achtertuin, en kon daar tussen het werken door nog wat laatste voorbereidingen voor treffen."

"Via Slack deelden collega's ook foto's van hun werkplekken, van de woonkamer tot het zwembad. Maar gewerkt werd er zeker. Er zijn bijvoorbeeld ook meetings geweest van teams die daar tijdens het normale kantoorritme niet aan toekwamen. Die konden dat nu in hun eigen tijd organiseren."

Wat kun je na drie edities meegeven aan andere bedrijven die dit ook willen proberen?

"Het belangrijkste is dat je zo'n week niet in isolatie moet organiseren. Het moet onderdeel zijn van een bredere bedrijfscultuur met 'management nieuwe stijl'. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze het vertrouwen van hun leidinggevenden hebben. Ze moeten voldoende verantwoordelijkheid krijgen en de vrijheid om die naar eigen inzicht in te vullen."

"Als je blijft leiden op de oude manier en daar zomaar een Remote Week bij introduceert, loop je het risico dat mensen misbruik maken van hun vrijheid, omdat ze die niet gewend zijn. Sluit zo'n week aan bij hoe je jouw bedrijf leidt, dan kun je erop vertrouwen dat medewerkers op een verantwoordelijke manier met de week omgaan."

Lees meer: